Ngumbah Parabot Kolot Dina Malem Hiji Muharam

Hiji Muharam ngarupakeun tanggal munggaran dina taun anyar. Salah sahiji cara ngareureuah mapag taun anyar eta nyaeta ku ngayakeun acara ngabungbang Muharaman (aya oge nu nyebut Suraan) dina peuting hiji Muharamna. Sapeupeuting teu meunang sare, nyambi ngeusi ku rupa rupa kagiatan. Aya nu ngeusi kagiatana mangrupa tawasulan, ngumbah parabot, mandi tengah peuting (aya oge nu nyusur leuwi atawa pancuran), aya oge nu ngarariung bari ngawangkong nu penting ulah nepi kasarean..jsb..Aya hiji ciri khas dina peuting muharaman nu digawekeun disababaraha daerah di tatar Sunda, nyaeta ayana bubur Sura..nyaeta bubur nu eusina rupa rupa kakacangan (sisikian). Pamanggih sim kuring eta mangrupakeun simbul nu kudu dipiharti ku urang, naon wae pamahaman masing masingna mah nu penting alus sangka jang kahirupan urang sarerea.. Sim kuring ngahartikeun “Bubur babar sing asak sing ngajadi hiji ngagulung ngababarkeun pepelakan hirup anu hade, siki hiji nu dipelakeun mun daek melak jeung ngarawatan mah bakal jadi tangkal nu ngahasilkeun leuwih loba”.  Sakabeh kagiatan teh intina mah jang nyorang laku lampah sataun katukang sangkan kapanggih hikmahna jang nyiapkeun diri ngajalanan taun nu rek datang.

Alhamdulillah tadi peuting sim kuring jeung dulur dulur ngalaksanakeun acara ngabungbang bari ngumbah parabot titinggal kolot. Bari mepeling ka diri ngarah teu poho ka Karuhun, cikal bakal ayana urang, nu gede jasana ka diri urang boh waris getih atawa waris elmuna… Ngumbah parabot dina peuting Muharam jang sim kuring lain ngan saukur jang mersihan ngarawatan parabot lahirna wungkul…tapi leuwih kana harti hayang ngabersihan ngumbah parabot dina diri urang nu geus tangtu loba kokotorna. Kalepatan kaluputan kasasama komo ka Gusti nu geus dipilampah dina sataun katukang…mugia saenggeus bebersih mah aya kersa Gusti ngahampura jeung nurunkeun ridoNa ka urang sarerea dina taun nu anyar ieu, mugia urang sarerea dihijrahkeun tinu poek kanu caang, dina urusan agama dunya rawuh akheratna…aamiin…

  1. Tinggalkan komentar

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: